قالب بندی چیست؟

مرحله ی شروع قالب بندی پس از پی کنی ساختمان است. مصالحی که در قالب بندی مورد استفاده قرار می گیرد تعیین کننده ی نوع قالب بندی می باشد. به همین دلیل قالب بندی ساختمان به چند دسته ی مختلف تقسیم بندی شده است. برای آشنایی انواع قالب بندی و کاربرد آن ها در ادامه با ما همراه باشید.

  • قالب بندی آجر
  • قالب بندی چوبی
  • قالب بندی فلزی
  • قالب بندی پلی ودد و …

بیشتر بخوانید درباره ی قالب فلزی جدول   /   قالب فلزی بتن 

قالب بندی آجر

یکی از رایج ترین نوع قالب بندی، قالب بندی با آجر می باشد. در این قالب بندی از آجر برای ساخت دیوار استفاده می شود. نحوه ی چینش دیوارها بستگی به عمق پی دارد، به طوری که اگر عمق پی کمتر از ۵۰ سانتی متر باشد از قالب نیم آجره و در صورتی که عمق پی بین ۵۰ تا ۶۰ سانتی متر باشد از دیوار یک آجره استفاده می شود.
زمانی از قالب نیم آجره می توان استفاده کرد که یک طرف قالب خاک وجود داشته باشد در صورت عدم وجود خاک، قالب فلزی و چوبی مورد استقاده قرا می گیرد.
قالب بندی نیم آجره و یک آجره از فاکتورهای تعیین کننده ی عرض قالب بندی می باشد. در زیر عرض قالب بندی براساس نوع قالب بندی آجری مشخص شده است.

  • عرض قالب بندی نیم آجره ۱۰ تا ۱۱ سانتی متر
  • عرض قالب بندی یک آجره ۲۰ تا ۲۲ سانتی متر

میزان ملات ماسه سیمان استفاده شده در قالب بندی آجری حدودا بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب باید باشد استفاده بیشتر از این میزان توصیه نمی شود.

قالب بندی چوبی

امروزه استفاده از قالب بندی چوبی نسبت به گذشته بسیار کمتر دیده می شود. چوب های که در قالب بندی می توان استفاده کرد به شرح زیر می باشد:

  • چوب سفید رسی
  • چوب جنگلی
  • ۵ و ۷ لایی
  • ۵ و ۷ لایی روکش دار

وسایلی که در قالب بندی چوبی مورد استفاده قرار می گیرد به شرح زیر می باشد:

  • تخته قالب بندی ( ضخامت این تخته بین ۲.۵ تا ۷.۵ سانتی متر، عرض ۱۰ تا ۲۰ سانتی متر و طول ۲ تا ۳ متر)
  • پشت بند فرعی
  • پشت بند اصلی
  • شمع مایل یا قائم

تخته قالب بندی به صوت افقی و پشت بند فرعی به شکل قائم در پی ها قرار می گیرند. در این روش از پشت بند اصلی استفاده نمی شود.

قالب بندی فلزی

قالب بندی فلزی به دو صورت ترکیب چوب و فلز و قالب های کاملا فلزی انجام می شود.
در قالب بندی چوب و فلز، قالب اصلی فلزی بوده و پشت بندها که شامل پشت بند اصلی، فرعی و شمع می باشد همگی چوبی هستند. اتصالات به وسیله ی پیچ ها انجام می شود.
قالب تماما فلزی در مواردی مورد استفاده قرار می گیرد که قالب پایه به شکل خاصی باشد. در این روش قالب بندی، قالب ها به وسیله ی جوش به یکدیگر متصل می شوند و کمتر دیده می شود که از پیچ استفاده شود.
قالب های فلزی را معمولا تا ۲۴ بار می توان مورد استفاده قرار داد و پس از ۲۴ بار مستهلک می شود.
استفاده از قالب های فلزی مزایا و معایب خود را دارد در زیر به این موارد اشاره شده است.
سرعت اجرای بالا، سادگی اتصالات، سطح صاف، مقاومت زیاد، تکرار پذیری و دوام زیاد و بهره وری از جمله مزایای استفاده از قالب بندی فلزی است. سنگینی وزن، تدارکات خاص، هزینه اولیه نسبتا زیاد تهیه قالب از معایب قالب بندی فلزی به شمار می رود.

قالب بندی پلی ودد (Play Wood)

قالب پلی ودد از ترکیب چوب و ترموپلاستیک ها تشکیل شده است. وجود پلاستیک بر روی سطح چوب سبب افزایش مقاومت این کامپوزیت ها در برابر رطوبت می شود.

مزیت های قالب پلی ودد

  1. کامپوزیت ها قابل بازیافت هستند و چوب و پلاستیک بازیافتی آن با ارزش و قابل استفاده مجدد می باشد.
  2. جذب رطوبت بسیار کم است
  3. سختی و خشکی مطلوب بوده و مقاوم در برابر تاثیرات بیرونی
  4. کامپوزیت ها به روش سنتی تولید می شود
  5. در برابر فشار حداقل تغییر شکل را خواهد داشت

قالب پلیمری – قالب فایبر گلاس

فایبرگلاس از ترکیب الیاف شیشه و مواد پلیمری تشکیل شده است. پشم شیشه به منظور ماده تقویت کننده و مواد پلیمری جهت مواد زمینه مورد استفاده قرار می گیرد. قالب پلیمری جهت قالب بندی سقف مجوف کاربرد دارد.
یک نوع قالب پلیمری دیگر به نام قالب یوبوت وجود دارد به طوری که محصولی با پایه پلی پروپلین می باشد. هدف از استفاده این قالب سبک سازی دال ها در سقف و پی های گسترده ی بتنی است.

پر بازدید ترین ها
محصولات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید